16 آذر 1393 - 12:47
شناسه خبر: 1326
نسخه چاپی
اشتراک گذاری
سیف مطرح کرد
بانک مرکزی در حال انحلال هیچ بانکی نیست
رییس کل بانک مرکزی با اعلام اینکه این بانک در حال انحلال هیچ بانکی نیست به ارائهی توضیحاتی درباره فساد 12 هزار میلیاردی شبکه بانکی و عوامل ایجاد اختلالات اخیر در بازار ارز پرداخت.
به گزارش پایگاه خبری کانون انجمنهای صنفی صنایع غذایی ایران، در حالی که در روزهای اخیر انتشار برخی اخبار مبنی بر انحلال یک بانک خصوصی و یا یک موسسه شبکه بانکی را تحت تاثیر قرار داد و موجب نگرانی سپردهگذاران را فراهم آورد، رییس کل بانک مرکزی با واکنش نسبت به رسانهای شدن این موضوع تاکید کرد: جای نگرانی وجود ندارد و بانک مرکزی در حال انحلال هیچ بانکی نیست.
ولیالله سیف با بیان اینکه بانک مرکزی مصمم است تا به هیچ وجه کوچکترین تزلزلی در اعتماد مردم به بانکها ایجاد نشود و به موقع نسبت به شفافسازی خبری که به هر حال منتشر شده بود اقدام کرد، گفت: اما همواره به سپردهگذاران توصیه کردهایم که توجه کنند که آیا محل انتخابی برای سرمایهگذاری بانک یا موسسه دارای مجوز بانک مرکزی است؟
رییس کل بانک مرکزی توضیح داد: سپردهگذاران باید بدانند که دریافت سود بالاتر نمیتواند عاملی برای پذیرفتن ریسکهای بالا باشد، چرا که این نرخ نمیتواند امنیت منابع آنها را تضمین کند.
وی با بیان اینکه بانک مرکزی بر مبنای اصول خود با دقت نظر کامل بانکهای تحت نظر را رصد میکند، افزود: اگر موسسه یا بانکی برخلاف عادت و قوانین و مقررات بانک مرکزی عمل کند و تمایلی برای تطبیق با اصول نداشته باشد، نه تنها با آن برخورد میکنیم بلکه حتی اگر لازم باشد تا مرحلهی انحلال هم پیش میرویم.
*** مجوز پنج هسته از 14 هسته تعاونی
سیف همچنین با اشاره به اقدامات بانک مرکزی برای ساماندهی موسسات و بانکهای بدون مجوز خاطر نشان کرد: در تعاملی که از گذشته شکل گرفته هستههایی را تشکیل و به تدریج گسترش پیدا کردند که بانک مرکزی نسبت به آنها اشرافی نداشت. به عنوان نمونه تعاونیهای اعتباری که از وزارت تعاون مجوز گرفته اما مشخص نبود که قرار است مبادلات بانکی انجام دهند. براین اساس بانک مرکزی از زمان آگاهی آن را متوقف کرد.
وی با بیان اینکه تعاونیهای اعتباری اکنون تعداد زیادی شعبه داشته و بانک مرکزی آنها را در 14 گروه شناسایی و شروع به تطبیق آنها با مقررات و ضوابط خود کرده است، ادامه داد: در حال حاضر پنج گروه از این هستهها مجوز دریافت کرده و به بقیه اخطار دادهایم تا در این مورد کوتاهی نکننده در غیر این صورت ناچار به منتفیکردن آنها هستیم.
رییس کل بانک مرکزی دربارهی آمار هفت هزار موسسهای که اخیرا معاون نظارت بانک مرکزی به آن اشاره کرده بود، بیان کرد: اینها به طور مقطعی شکل گرفته و اکنون طبقهبندی شدهاند و اغلب در حال کارهای قرضالحسنه هستند. این درحالی است که زمینهای ایجاد شده تا بتوان با همراهی دستگاههایی دیگر ساماندهی شود.
*** توضیح سیف درباره فساد مالی 12 هزار میلیارد تومانی
بنا بر این گزارش، سیف که در یک برنامه تلویزیونی سخن میگفت در بخش دیگری به طرح جزییاتی از فساد 12 هزار میلیاردی شبکه بانکی که اخیرا وزیر اقتصاد آن را اعلام کرده بود پرداخت.
وی با بیان اینکه این سوء جریان از سال 1385 تا اوایل سال 1391 شکل گرفته گفت: در اواخر شش ماهه سال گذشته این موضوع کشف شد و از آن به بعد در هیات نظارت مورد پیگیری بوده و گزارش مفصلی به مراجع قضایی ارائه و بررسی شد.
رییس کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه 12 هزار میلیارد تومان همه حجم سوء استفاده از شبکه بانکی نیست، بلکه گردش عملیات آن است، گفت: این در حالی است که کل مبلغ مورد نظر در بالاترین سطحی که در اختیار سوء استفادهکنندگان بوده 70 میلیارد تومان است اما با توجه به اینکه طی چهار تا پنج سال به گردش بوده به 12 هزار میلیارد تومان رسیده است.
سیف با اعلام اینکه کلیه عوامل فساد 12 هزار میلیاردی شبکه بانکی شناسایی شده و تحت پیگیری قرار دارند، ادامه داد: یک نفر بازداشت و چند نفر با قید وثیقه در شرف محاکمه قضایی قرار گرفتهاند. ضمن اینکه کل منابع وصول شده و جریمه با نرخ 34 درصد محاسبه و در شش قسط پرداخت خواهد شد.
به گفته رییس کل بانک مرکزی تاکنون چهار قسط از طلب 12هزار میلیارد تومانی سوء استفاده کنندگان وصول شده و دو قسط دیگر باقیمانده است که آخرین مرحلهی آن در 22 دیماه سال جاری وصول خواهد شد.
وی این توضیح را هم داد که بانک مرکزی راضی نیست که فسادی کشف شده و برای آن اقدام کند، بلکه باید قبل از شروع هر جریان منفی ریشه آن پیگیری و از بروز بیشتر جلوگیری شود.
*** یک سوم کل مطالبات معوق در 575 پرونده
سیف در ادامه اشارهای هم به آخرین وضعیت معوقات بانکی داشت و بیان کرد: در مقطعی به بانکها اعلام کردم که درشتترین پروندههای خود را مشخص کنند براین اساس هر بانکی حدود 20 پرونده آورد که در مجموع 575 مورد شد.
رییس کل بانک مرکزی ادامه داد: حجم درشتترین پروندههای نظام بانکی حدود 25 هزار میلیارد تومان بود که یک سوم کل مطالبات معوق نظام بانکی که نزدیک به 88 هزار میلیارد تومان است را تشکیل میدهد.
وی همچنین آمار اعلامی 150 هزار میلیاردی معوقات بانکی را رقم چندان دقیقی ندانست و اظهار کرد: بحث اصلی به تبصرههای بودجه در سال 1389، 1390 و 1391 برمیگردد که شبکه بانکی را الزام به تقسیط مطالبات غیرجاری کرده بود که در این حالت از حالت معوق خارج شده و در سرفصل جاری قرار میگرفتند و ادامهی این موضوع به مرحلهای میرسد که مجموع سود و اصل پول تا حدود 150 هزار میلیارد تومان تخمین زده میشود.
سیف همچنین دربارهی پیشبینی خود از آمار معوقات بانکی تا پایان اسفندماه سال آینده خاطر نشان کرد: نمیتوانم رقمی را مشخص کنم، اما امیدوارم که حجم معوقات غیرجاری و نسبت آن به کل تسهیلات که در حال حاضر 14.5 درصد است به استانداردهای بینالمللی که به کمتر از 5.5 درصد میرسد نزدیک شود. این در حالی است که میتوانم اطمینان بدهم که آن بخشی که مربوط به نظام بانکی است اجرایی خواهد شد.
تحلیل غلط بازار ارز را مختل کرد
رییس کل بانک مرکزی همچنین در رابطه با علت نوسان اخیر در بازار ارز بیان کرد: گاهی برخی خبرهایی منتشر میشود که تحلیل غلط و اشتباه در مورد آن موجب تاثیر منفی در بازار ارز خواهد شد که در اتفاقات هفتههای گذشته بازار نیز این مورد بیتاثیر نبود.
وی در مورد اینکه آیا تعیین نرخ 2850 تومانی در بودجه سال آینده برای دلار در نوسان بازار بیتاثیر نبوده، توضیح داد: خیر این موضوع جدیدی نیست که بتواند افزایش آن بازار آزاد را تحت تاثیر قرار دهد، بهطوری که در سال جاری هم که نرخ 2650 تومان تعیین شد از همان ابتدای سال اعمال نکردیم و به تدریج به این نرخ رسیدیم. بنابراین نباید برای بازار تحلیل و علامت غلط داد.
زمان مساعدی برای یکسان سازی نرخ ارز نداریم
رییس کل بانک مرکزی اشارهای هم به تصمیم برای یکسانسازی نرخ ارز در زمان پیشرو داشت و گفت: هدف ما برای تک نرخی شدن ارز قطعی است، اما پیش شرط اصلی آن باید مهیا باشد.
سیف ادامه داد: ارتباطات بینالمللی نظام بانکی شرط اصلی یکسانسازی نرخ ارز است و تا زمانی که تثبیت نشده و روابط کارگزاری بانکهای ما با بانکهای بینالمللی کافی نباشد، برنامه ما در اصل به همین ترتیب فعلی پیش خواهد رفت.
پیمانهای پولی دوجانبه از دستور کار بانک مرکزی خارج نیست
بنا بر این گزارش، در بخش دیگری از گفتوگوی سیف موضوع پیمانهای پولی دوجانبه مطرح شد و وی در مقابل انتقادات نسبت به کمتوجهی بانک مرکزی برای ورود به این مساله پاسخ داد.
سیف با بیان اینکه پیمانهای پولی دوجانبه روش بسیار مناسب و مطلوبی است، گفت: اما لازمهی ورود به این موضوع وجود تعادل بین حجم مبادلات کشور ما با کشوری است که قرار خواهد بود با آن وارد پیمانهای پولی شویم.
رییس کل بانک مرکزی تاکید کرد: با توجه به اینکه حساب مشترکی بین دو کشور باز و مبادلات کالایی انجام میشود، باید در پایان دوره تسویه انجام شود، بنابراین اگر یکی از دو کشور در پایان دوره مانده داشته باشد، باید آن را به صورت نقدی تسویه کنیم که در غیر این صورت پیمان پولی متوقف خواهد شد. بر این اساس لازم است تا حتما کشور طرف قرارداد با ما از نظر تعادل در سطح بالایی باشد که در این صورت ما نیز به این پیمان وارد میشویم.
منبع: ایسنا